سلامت و زیبایی

اسکار چیست و چگونه ایجاد می‌شود؟

اسکار چیست و چگونه ایجاد می‌شود؟

پوست بیشترین بخش بدن را به خود اختصاص داده است. اما حساس‌ترین و آسیب پذیرترین بخش بدن نیز محسوب می‌شود. به همین دلیل مراقبت از پوست همیشه یکی از دغدغه‌های هر فردی محسوب می‌شود. پوست سالم و شفاف همیشه به فرد اعتماد به نفس می‌دهد. از طرفی باعث می‌شود حس خوبی را به طرف مقابل القا نماید.

برخی مواقع است که با وجود مراقبت‌های زیاد اما باز هم پوست بدن دچار آسیب‌هایی می‌شود. به عنوان مثال، در اثر یک تصادف جراحتی ایجاد می‌شود. پوست برای ترمیم این جراحت بافتی را ایجاد  می‌کند که گاه این بافت بزرگ‌تر از سطح اولیه پوست است. در اصطلاح عامیانه پوست، گوشت اضافی آورده است.

گاه آکنه یا آبله مرغان باعث فرورفتگی در پوست می‌شوند. یا حتی سوختگی‌های شدید باعث به وجود  آمدن ناهنجاری در شکل ظاهری پوست می‌شود.

این ضایعات پوستی به خودی خود هیچ تاثیری بر سلامت جانبی فرد ندارد. اما می‌تواند فرد را از نظر روحی دچار صدمات و آسیب‌های حدی کند.

گاه این اسکارها بر روی نواحی حساسی از پوست رخ می‌دهد که بسیار در معرض دید است. به طور مثال جای آکنه یا آبله مرغان بر روی پوست صورت همیشه یکی از معضلات بوده است.

با این حال علم و دانش بیکار ننشسته‌اند. آن‌ها هر روز نوآوری‌هایی را برای سلامت انسان‌ها ایجاد می‌کنند که درمان این زخم‌ها نیز یکی از این نوآوری‌ها محسوب می‌شود. آن‌ها با روش‌هایی که ابداع کرده‌اند اعتماد به نفس را به همه بازمی‌گردانند.

اگر به دنبال درمان ضایعات پوستی خود  هستید، حتما تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

اسکار چیست؟

اسکار که آن را با نام دیگر جوشگاه نی می‌شناسند، اسکار به ترمیم‌های پوست که پس از تصادف یا زخم به صورت ناقص انجام می‌گیرد اسکار گفته می‌شود. به عبارت ساده‌تر می‌توان اینگونه اسکار را تعریف کرد. چنانچه پوست شنا در اثر هر واقعه‌ای اعم از تصادف، جراحت، عمل جراحی یا آکنه، دچار زخم شود، پس از مدتی پوست به طور طبیعی شروع به ترمیم می‌کند، اما ممکن است این ترمیم به طور ناقص انجام شود. به همین دلیل از نظر ظاهری پوست شما شکل زشتی به خود می‌گیرد. به این ضایعه اسکار گفته می‌شود.

البته لازم به ذکر است که اسکار بیشتر در اثر جراحات عمیق ایجاد می‌شود‌ زخم‌های سطحی اصولا به سرعت و به دفت و زیبایی ترمیم می‌شوند. اما جراحات عمیق هم زمان بیشتری برای ترمیم لازم دارند، هم با شکل نا به هنجاری ترمیم می‌شوند.

در ابتدای به وجود آمدن اسکار، رنگ آن ناحیه قرمز است. اما هرچه از عمر اسکار بیتر بگذرد تغییر رنگ در آن مشاهده می‌شود. پس از گذشت زمان اسکار می تواند نسبت به پوست تیره‌تر یا شفاف‌تر شود.

از نظر ظاهری اسکارها اغلب مسطح هستند. اما پوست اسکار دارای چین و چروک است. اسکارهایی برآنده هستند که در آن ناحیه بدن بافت بیشتری را تولید کرده باشد.

برخی از مناطق بدن یا رنگ پوست‌ها بیشتر قابلیت ایجاد اسکار را دارند. سر و شانه و کتف‌ها از این دست اعضای بدن هستند که بیشتر اسکار در آن‌ها به وجود می‌آید. اما رنگ پوست‌های تیره نیز بیشتر مستعد بروز اسکار مانند جای آکنه هستند.

سرم کوچک کننده منافذ لانبنا

کرم درمان جای جوش و اسکار لانبنا

انواع اسکار

اسکارها انواع مختلفی دارند که بر اساس شکل ظاهری آن‌ها به این دسته‌ها تقسیم بندی می‌شوند.

  • هایپر تروفیک: این نوع از اسکار با تشکیل بافت اضافه به وجود می‌آید.
  • آتروفیک: برخی مواقع در حین تشکیل اسکار بخشی از بافت از بین می‌رود و در ناحیه‌ی زخم فرورفتگی ایجاد می‌شود.
  • نرموتروفیک: در این نوع از اسکارها از نظر ظاهر پوست هیچ مشکلی ندارد. یعنی بافت نه برجسته است نه فرو رفتگی دارد. اما از نظر رنگ نسبت به باقی پوست یا تیره‌تر یا روشن‌تر است.

روش‌های جلوگیری از به وجود آمدن اسکار

یکی از کارهای اصلی که باعث می‌شود شاهد بروز اسکار در ناحیه‌ی زخم نباشیم، این است که از زخم‌ها مراقبت نماییم. هر چه از پوست خود بهتر مراقبت کنید، پوست بهتر ترمیم می‌شود و اسکاری شکل نمی‌گیرد. گاه دیده شده است که مراقبت از پوست باعث شده تا اصلا اسکار ایجاد نشود.

بهترین راه مراقبت از پوست این است که زخم خود را همیشه با کمک آب و صابون تمیز نگه‌دارید. فراموش نکنید استفاده از موادی مانند آب اکسیژنه می‌تواند بیشتر باعث تشدید اسکار و زخم بر روی پوست شود.

فراموش نکنید بخیه نیز بسیار مهم است. نحوه‌ی بخیه زدن و اصلا بخیه به طور کلی باعث می‌شود تا اسکار ایجاد نشود. بهتر است اگر خمتان عمیق است به پزشک مراجعه کنید تا بو زدن بخیه از  شکل گرفتن اسکار جلوگیری کنید.

راه‌های درمان اسکار

گاه ممکن است حتی با وجود  رسیدگی مداوم به زخم اسکار در نهایت بر روی پوست شما ایجاد شود و شکل بدی را به پوست شما بدهد. در اینگونه مواقع چه کار باید کرد؟ آیا می‌توان اسکار را درمان کرد؟

با پیشرفت علم و تکنولوژی، راه‌های متعددی به وجود آمده است که به شما کمن می‌کند از شر اسکارهای روی پوستتان خلاص شوید.

البته همیشه لازم نیست تا اسکار خود را ترمیم کنید. اما اگر وجود اسکار روی پوستتان باعث می‌شود اذیت شوید، بهتر است که اسکار را درمان نمایید‌.

در این بخش به بررسی راه‌های درمان اسکار خواهیم پرداخت. اما پیش از آن باید بدانید که نحوه‌ی درمان اسکار روی پوست، بسته به شدت و بزرگی روی پوست انجام می‌شود‌ اغلب موارد این درنان‌ها در کلنیک‌های تخصصی پوست و مو  انجام می‌شود. حتی این موارد را با بی حسی موضعی درمان می‌کنند. اما در مواردی که سطح اسکار بزرگ باشد یا در مواردی که اسکار مانند سوختگی‌ها شدید باشد از عمل جراحی و با بیهوشی استفاده می‌کنند.

بهتر است برای درمان اسکار با پزشک متخصص مشورت کنید. اما در ادامه به روش‌های درمان این ضایعه‌ی پوستی می‌پردازیم

سابسیژن

سابسیژن‌‌ها در گذشته از انواع روش‌های دردناک محسوب می‌شدند. در این روش‌ها با وسایلی مانند تیغ که به نوکور معروف بود استفاده می‌شد که بسیار دردناک بود. امروزه اما با انقلاب در این روش از وسیله‌‌ای به نام سابسیژکتور و تزریق استفاده می‌شود.

میکرونیدلینگ

این روش که جزو روشهای نوین درمان اسکار محسوب می‌شود، دوران نقاهت کم و هزینه‌ی اندکی دارد. این روش نسبت به سایر روش‌ها عوارض کمتری نیز دارد.

تزریق فیلتر

زمانی که اسکار از نوع فرورفته باشد، فیلتز را به اسکار تزریق می‌کنند. این فیلتر یا ژل است یا از چربی خود بدن فرد برداشته و به اسکار تزریق می‌کنند. این روش که به سرعت بهبودی را بروز می‌دهد بسته به میزان نوع اسکار است. میزان چربی یا ژل تزریق شده نیز به میزان اسکار بستگی دارد.

سرما درمانی

گاه اگر لایه‌های رویی و بالایی پوست را منجمد کنند، اسکار درمان می‌شود. البته لازم به ذکر است که از این روش بیشتر برای درمان اسکارهایی استفاده می‌شود که برآمده هستند.

سرم درمان جای جوش و اسکار لانبنا

سرم درمان جای جوش و اسکار لانبنا

لیزر

لیزرهای مختلفی وجود دارند که در درمان اسکار استفاده می‌شوند. این که از کدام نوع لیزر استفاده شود بستگی به نوع اسکار دارد. لیزرهایی که اصولا برای درمان استفاده می‌شوند PDL ، Co2 – Fractional ، Erbium هستند. به عنوان مثال لیزر  PDL با طول موج ۵۸۵ نانومتر بیشتر برای اسکارهای تازه‌ای استفاده می‌شود که قرمز هستند و هنوز التهاب دارند.

پیوند پوست

برخی مواقع از بخش‌های دیگر بدن قطعه‌ای پوست برداشته شده و بر روی اسکار پیوند می‌شود. البته لازم به ذکر است که این پیوند نیز خود اسکار ضعیف‌تری ایجاد می‌کند که کمتر دیده می‌شود. اسکار جدید را با روش‌های دیگر از بین می‌برند.

لایه‌برداری شیمیایی پوست (پیلینگ شیمیایی)

در درمان برخی از اسکارهایی که در  صورت وجود دارد، اسکارهای ناشی از آبله یا آکنه و مواردی از این قبیل که سطحی هستند، لایه‌ی رویی پوست با استفاده از مواد شیمیایی برداشته می‌شود. به این ترتیب لایه‌ی زیرین پوست که کمی یک دست‌تر است دیده شده و رو می‌آید.

عمل جراحی

از آنجا که پوست خاصیت ارتجاعی دارد، از این روش برای درمان اسکارهای وسیع استفاده می‌شود. در این روش دو لبه‌ی پوست را به هم می‌رسانند. در این روش اسکار را با عمل جراحی برداشته و دو لبه‌ی پوست را به یکدیگر می‌رسانند. در این روش اسکار باقی مانده بسیار نازک‌‌تر و کم عمق‌تر از اسکار قبلی خواهد بود. حتی گاه با روش عمل جراحی اسکار را به نحوی تغییر می‌دهن  که هم مسیر با خطوط طبیعی روی پوست باشد. در این صورت  اسکار کمتر به چشم می‌آید. حتی گاه جای اسکار را به مکانی انتقال می‌دهند که کمتر دیده می‌شود. مثلا زیر موها ناحیه‌ای است که کمتر دیده می‌شود.

تریپل درمانی

این روش برای اسکارهایی کاربرد دارد که برآمده و دارای گوشت اضافه هستند. این روش با سه لایه ماده و حتما زیر نظر پزشک انجام می‌شود.

تتو درمانی:

گاه ناحیه‌ای از پوست که دچار اسکار شده‌است را با تتو می‌پوشانند. در این موارد بر روی اسکار تتو می‌زنند و به این وسیله اسکار را زیر طرح‌های تتو  مخفی می‌کنند.

کلام آخر:

پوست بزرگ‌ترین بخش بدن هر فرد را تشکیل می‌دهد. زیبایی هر فرد بیشتر در گرو سلامت و زیبایی پوست اوست. از این رو است که همه به زیبایی پوست خود اهمیت می‌دهند.

حال اگر پوست شما در اثر اتفاقی دچار اسکار شود به سادگی و با روش‌های متعدد آن را درمان نمود.

استفاده از روش مناسب تنها باید توسط پزشک تشخیص داده شود. به همین منظور توصیه می‌کنیم که بهترین روش را با پزشک خود مشورت کرده و انتخاب نمایید.

0 0 رای ها
امتیاز
اشتراک
اطلاع از
guest
امتیاز
لطفا به محصول امتیاز بدهید
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده تمامی دیدگاه ها