بیماری پوستی اگزما یک بیماری التهابی شایع پوستی است که شایع ترین نوع آن درماتیت آتوپیک نام دارد. اگزما در کودکان شایع تر است، اما اکثر کودکان تا سن بلوغ بهبود پیدا می کنند. شدت این بیماری در افراد مختلف متفاوت است و به سن فرد بستگی دارد. در افرادی که رنگ پوست تیرهتری دارند، علائم ممکن است شدید تر دیده شوند.
اگزما چیست؟
بیماری پوستی اگزما وضعیتی است که در آن پوست دچار التهاب، خارش، ترک خوردگی و زبری می شود. در موارد کمی، بیماری پوستی اگزما میتواند باعث ایجاد تاول هایی در پوست گردد.
بسیاری از مردم در مورد درماتیت آتوپیک که شایع ترین نوع بیماری پوستی اگزما است، از کلمه اگزما استفاده می کنند. اصطلاح آتوپیک به مجموعه ای از شرایطی اطلاق می شود که سیستم ایمنی را درگیر می کند و کلمه درماتیت به التهاب پوست اشاره دارد.
برخی غذاها مانند آجیل و لبنیات می توانند می توانند محرک بیماری پوستی اگزما در بدن باشند. محرک های محیطی می تواند شامل دود، گرده، صابونها و عطرها باشد، توجه داشته باشید اگزما مسری نیست.
برخی از افراد در دوره رشد خود به این بیماری پوستی دچار می شوند، اما برخی دیگر در طول بزرگسالی به آن مبتلا می شوند. این مقاله توضیح می دهد که بیماری پوستی اگزما چیست و علائم، درمان، علل و انواع آن را مورد بحث قرار می دهد.
علائم بیماری پوستی اگزما
افراد مبتلا به بیماری پوستی اگزما اغلب دورههایی را تجربه میکنند که علائمشان بدتر میشود، به دنبال آن دورههایی شروع می شود که علائمشان بهبود مییابد یا از بین میرود. در بیشتر موارد علائم بیماری پوستی اگزما خفیف است. شایع ترین علائم بیماری پوستی درماتیت آتوپیک عبارتند از:
- پوست خشک و پوسته پوسته شده
- برافروختگی پوست
- خارش
- زخم های باز و پوسته دار
افراد مبتلا به اگزما شدید ممکن است برای تسکین علائم خود نیاز به دوره درمانی بیشتر داشته باشند. مالش و خاراندن مداوم می تواند منجر به عفونت های پوستی شود.
علائم بیماری اگزما در رنگین پوستان
در افراد رنگین پوست، بثورات بیماری پوستی اگزما ممکن است خاکستری یا قهوه ای به نظر برسد. این می تواند تشخیص علائم بیماری را سخت تر کند. با این حال، افراد رنگین پوستی که به بیمار پوستی اگزما مبتلا می شوند، ممکن است حتی پس از از بین رفتن علائم اگزما، لکه های پوستی تیره یا روشن روی پوستشان باقی بماند.
علائم بیماری پوستی اگزما در نوزادان
علائم درماتیت آتوپیک زیر در نوزادان زیر 2 سال شایع است:
- بثورات روی پوست سر و گونه ها
- راش هایی (عارضه ی پوستی ) که می توانند باعث خارش شدید شوند که ممکن است خواب را مختل کند.
علائم بیماری پوستی درماتیت آتوپیک زیر در کودکان 2 سال و بالاتر شایع است:
- راش هایی که در پشت چین آرنج یا زانو ظاهر می شوند
- راش هایی که روی گردن، مچ دست، مچ پا و چین بین باسن و پاها ظاهر می شوند.
- بثورات ناهموار
- راش هایی که می توانند روشن تر یا تیره تر شوند
ضخیم شدن پوست که به عنوان لیکنفیکاسیون شناخته می شود، می تواند بعد از بهبود یافتن نیز به یک خارش دائمی تبدیل شود. اکثر افراد مبتلا به این بیماری قبل از سن 5 سالگی به آن مبتلا می شوند.
علائم اگزما در بزرگسالان
بیماری پوستی اگزما در افراد بزرگسال میتواند باعث موارد زیر شود:
- جوش هایی که معمولاً در چین آرنج یا زانو یا پشت گردن ظاهر می شوند.
- بثورات که قسمت اکثر قسمت های بدن را می پوشاند
- پوست بسیار خشک در مناطق آسیب دیده
- بثورات خارش دائمی
- عفونت های پوستی
بزرگسالانی که در کودکی دچار بیماری درماتیت آتوپیک شدهاند اما دیگر به این بیماری مبتلا نیستند، ممکن است همچنان پوست خشک یا تحریکپذیر به جا مانده از بیماری پوستی اگزما را روی دست و پلک های خود مشاهده کنند.
درمان بیماری پوستی اگزما
در حال حاضر هیچ درمانی برای بیماری پوستی اگزما وجود ندارد ولی هدف از درمان این بیماری، بهبود پوست آسیب دیده و جلوگیری از تشدید علائم است. دربرخی افراد، بیماری پوستی اگزما به مرور زمان از بین می رود. اما برای دیگران، این بیماری وضعیتی مادام العمر است.
چند شیوه درمانی برا کاهش علائم بیماری پوستی اگزما
-
مراقبت در منزل
چندین کار وجود دارد که افراد مبتلا به اگزما می توانند برای محافظت از سلامت پوست و کاهش علائم درماتیت آتوپیک انجام دهند. که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- گرفتن حمام ولرم
- استفاده از مرطوب کننده در عرض 3 دقیقه پس از حمام کردن
- پوشیدن پارچه های نخی و نرم
- اجتناب از الیاف خشن و خش دار و لباس های تنگ
- استفاده از مرطوب کننده در هوای خشک یا سرد
- هنگام شستشو از یک صابون ملایم یا پاک کننده غیر صابونی استفاده کنید
- به جای خشک کردن پوست بعد از حمام کردن یا دوش گرفتن، اجازه دهید پوست خودش خشک شود یا به آرامی پوست را با حوله خشک کنید.
- در صورت امکان، از تغییرات سریع دما و فعالیت هایی که باعث تعریق می شود اجتناب کنید
- اجتناب از محرک های اگزما
- کوتاه نگه داشتن ناخن برای جلوگیری از خراشیدگی و شکستن پوست
- افراد همچنین می توانند داروهای طبیعی مختلفی از جمله آلوئه ورا، روغن نارگیل و سرکه سیب را برای اگزما امتحان کنند.
-
دارو درمانی
برای کنترل بیماری پوستی اگزما می توان از داروهای خوراکی نیز استفاده کزد. اما دقت کنید به هیچ وجه بدون تجویز پزشک دارو مصرف نکنید زیرا می تواند وضعیت بیماری شما را بدتر کند. به طور معمول داروهایی که تجویز می شود شامل داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، آنتی بیوتیک ها، آنتی هیستامین و کرم های مرطوب کننده می باشد.
- فتوتراپی که این شامل قرار گرفتن در معرض امواج UVA یا UVB می باشد یکی از روش هایی اسیت می تواند درماتیت را درمان کند و پزشک در طول درمان پوست را از نزدیک تحت نظر خواهد داشت.
اگرچه خود بیماری پوستی اگزما در حال حاضر قابل درمان نیست، اما با این درمان ها می توان علائم ان را کاهش داد، از تشدید آن جلوگیری کرد و از پوست در برابر آن محافظت کرد. حتی پس از بهبود بخشی از پوست، مهم است که به مراقبت از آن ادامه دهید، زیرا ممکن است به راحتی دوباره تحریک شود.
علل ایجاد بیماری پوستی اگزما در بدن
محققان علت قطعی اگزما را نمی دانند، اما بسیاری از متخصصان سلامت معتقدند که اگزما ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی است که در پوست فرد ایچاد می شود. اگر والدین به بیماری پوستی اگزما یا بیماری آتوپیک دیگری مبتلا باشند، احتمال ابتلای کودکان به بیماری پوستی اگزما بیشتر است.
برخی از عوامل محیطی نیز ممکن است علائم اگزما را نشان دهند. که شامل:
- محرک ها: این مواد شامل صابون ها، شوینده ها، شامپوها، ضدعفونی کننده ها، آب میوه های تازه، گوشت و سبزیجات است.
- آلرژن ها: ذرات گرد و غبار، حیوانات خانگی، گرده ها و کپک ها همگی می توانند منجر به بیماری پوستی اگزما شوند. این به عنوان بیماری اگزمای آلرژیک شناخته می شود.
- میکروب ها: میکروب ها شامل باکتری هایی مانند استافیلوکوکوس اورئوس، ویروس ها و برخی قارچ ها می شوند. که باعث ایجاد درماتیت آتوپیک در پوست می شوند.
- دمای سرد و گرم: هوای بسیار گرم یا سرد، رطوبت زیاد و کم و تعریق ناشی از ورزش می تواند باعث بروز اگزما شود.
- غذاها: محصولات لبنی، تخم مرغ، آجیل و دانه ها، محصولات سویا و گندم می توانند باعث تشدید اگزما شوند.
- استرس: یک علت مستقیم اگزما نیست، اما می تواند علائم را تشدید کند.
- هورمونها: زنان ممکن است علائم اگزما را در هنگام تغییر سطح هورمونهایشان، مانند دوران بارداری یا در نقاط خاصی از چرخه قاعدگی، تجربه کنند.
بیماری پوستی اگزما در شب و روش درمان
علائم اگزما اغلب در شب بدتر می شوند و خواب را قطع یا به تعویق می اندازند. داروها، پوشش های مرطوب، حمام کردن و سایر روش ها می توانند به افراد مبتلا به اگزما کمک کنند تا شب خوب استراحت کنند. این اختلال خواب شایع است و تقریبا نیمی از بزرگسالان مبتلا به بیماری پوستی اگزما را تحت تأثیر قرار می دهد. این عارضه در بیشتر کودکان مبتلا به اگزما مشکل خواب ایجاد می کند.
چگونه از خارش بیماری پوستی اگزما در شب جلوگیری کنیم؟
یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از تشدید اگزما در شب، اجتناب از محرکها قبل از خواب است. برخی از محرک ها می توانند شامل فعالیت ها و مواد باشند. نکات زیر ممکن است به جلوگیری از خارش اگزما در شب کمک کند:
- قبل از خواب به خوبی پوست را مرطوب کنید. قبل از خواب از یک مرطوب کننده روغنی یا یک کرم دارویی مانند کرم استروئیدی استفاده کنید.
- در شب حمام کنید. حمام منظم برای مرطوب نگه داشتن پوست و جلوگیری از عفونت مهم است. همیشه ظرف 3 دقیقه پس از حمام کردن، پوست را مرطوب کنید تا هیدراته شود.
- از درمان با پوشش مرطوب استفاده کنید. اگر پوست در طول شب خشک می شود، سعی کنید پس از مرطوب کردن، یک پارچه مرطوب را دور ناحیه آسیب دیده بپیچید. ماندن پوشش در طول شب می تواند به مرطوب نگه داشتن پوست کمک کند.
- از پوشیدن پارچه های خشن خودداری کنید. از ملحفه یا لباس خواب ساخته شده از پارچه هایی که می توانند پوست را تحریک کنند، مانند پشم یا پلی استر استفاده نکنید. لباسها و ملحفههای ساخته شده از پنبه خالص برای پوست ملایمتر هستند.
- قبل از خواب از استفادهی مواد حساسیت زا اجتناب کنید. بسیاری از افراد مبتلا به بیماری پوستی اگزما نیز آلرژی دارند و واکنش ها می تواند علائم اگزما را بدتر کند. دور ماندن از آلرژن های رایج در شب میتواند به پوست کمک کند.
- یک آنتی هیستامین مصرف کنید. در حالی که آنتی هیستامین ها ممکن است خارش را کاهش ندهند، اما باعث خواب آلودگی فرد می شوند و به او کمک کنند با وجود خارش بخوابد.
- ملاتونین را امتحان کنید. مکمل ملاتونین می تواند به کودکان مبتلا به اگزما کمک کند تا سریعتر بخوابند.
- در رختخواب دستکش بپوشید. سخت کردن خاراندن پوست می تواند به کنترل خارش اگزما در شب کمک کند. برخی افراد با کوتاه نگه داشتن ناخن های دست یا پوشیدن دستکش در رختخواب تسکین می یابند.
- اتاق خواب را خنک نگه دارید. عرق کردن یا فقط احساس گرما می تواند باعث خارش پوست شود.
- الگوی خواب خوبی داشته باشید. هر شب در ساعت معینی بخوابید و قبل از خواب برای یک فعالیت آرامش بخش مانند مطالعه یا مدیتیشن وقت بگذارید.
افراد مبتلا به بیماری پوستی اگزما و سایر افرادی که پوست حساسی دارند باید از موارد زیر بخصوص قبل از خواب اجتناب کنند:
- صابونها، لوسیونها و لوازم آرایشی حاوی عطر یا رنگ
- پاک کننده های خانگی
- گازوئیل
- نیکل و سایر فلزات
- دود سیگار
- عرق
- موقعیت های پر استرس
غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید
واکنش های اگزمای حساس به غذا معمولاً حدود 6 تا 24 ساعت پس از خوردن یک غذای خاص توسط فرد رخ می دهد. گاهی ممکن است این واکنش ها حتی بیشتر به تعویق بیفتد. قبل از حذف هر گونه غذا، فرد باید به آرامی هر نوع غذا را به رژیم غذایی خود اضافه کند و اگزما را به مدت 4 تا 6 هفته تحت نظر داشته باشد تا مشخص شود آیا به آن غذای خاص حساس است یا خیر.
اگر علائم بیماری اگزما پس از افزودن یک غذای خاص به رژیم غذایی بدتر شود، ممکن است بخواهند در آینده از آن اجتناب کنند. اگر علائم فردی هنگام حذف یک غذا بهبود نیابد، احتمالاً نیازی به حذف آن از رژیم غذایی خود ندارد. برخی از غذاهای رایج که ممکن است باعث تشدید بیماری پوستی اگزما شوند و می توانند از رژیم غذایی حذف شوند عبارتند از:
- میوه های خانواده مرکبات
- لبنیات
- تخم مرغ
- گلوتن یا گندم
- سویا
- ادویه جات، ترشی جات، وانیل، میخک و دارچین
- گوجه فرنگی ها
- برخی از انواع آجیل
مکمل های غذایی که باعث کاهش علائم بیماری پوستی اگزا می شوند
پروبیوتیک ها به طور طبیعی در کلم وجود دارند که ممکن است علائم اگزما را کاهش دهند. پروبیوتیک ها نیز به طور طبیعی در بسیاری از غذاها وجود دارند. غذاهای پروبیوتیک عبارتند از:
- ماست
- کلم
12 درمان طبیعی برتر برای بیماری پوستی اگزما
- آلوئه ورا
- سرکه سیب
- حمام سفید کننده
- بلغور جو دوسر
- مرطوب کننده
- روغن نارگیل
- عسل
- روغن درخت چای
- رژیم غذایی
- صابون های ملایم
- از گرما اجتناب کنید
- در سرما بدن خود را بپیچید تا از سرما دور شوید
درمان های خانگی و درمان های طبیعی می توانند پوست خشک و خارش ناشی از بیماری پوستی اگزما را تسکین دهند. افراد می توانند از کرم ها، محصولات طبیعی و تغییرات رژیم غذایی و سبک زندگی برای مدیریت یا جلوگیری از تشدید اگزما استفاده کنند، به خصوص در فصل زمستان، زمانی که علائم در بدترین حالت خود هستند.