دانستنی های سلامت زنان

14 سندروم پیش از قاعدگی را بیشتر بشناسید

سندروم پیش از قاعدگی

سندروم پیش از قاعدگی یا PMS  یک وضعیت است که بر سلامت جسمانی، حالات روحی و رفتار یک زن در روزهای خاصی تاثیر می گذارد. به طور دقیق این حالت قبل از قاعدگی اتفاق می افتد.

سندروم پیش از قاعدگی بسیار شایع است و حدود 90% از زنان را در دوران قاعدگی درگیر می کند. این آمار بالا دلیلی است برای این سوال که: چرا باید در مورد سندروم پیش از قاعدگی یا PMS  بیشتر بدانیم.

 

سندروم پیش از قاعدگی چه زمانی اتفاق می افتد؟

حدود 5 تا 11 روز قبل از قاعدگی این حالت رخ می دهد. با توجه به حالت فیزیولوژی هر زن، این مدت زمانی ممکن است متفاوت باشد. سندروم پیش از قاعدگی یا PMS  با شروع قاعدگی از بین می رود.

سندروم پیش از قاعدگی

چرا سندروم پیش از قاعدگی اتفاق می افتد؟

تا کنون دلیل مشخصی برای به وجود آمدن این حالت اثبات نشده است، اما بیشتر محققین روی این نظریه توافق دارند که دلیل این امر، تغییر سطح هورمون های جنسی و تغییر مقدار سرتونین در ابتدای قاعدگی است. سندروم پیش از قاعدگی چیزی است که به طور معمول هر زنی در دوران پیش از قاعدگی ممکن است تجربه کند.

تغییر در سطح استروژن و پروژسترون باعث تغییرات خلقی، افزایش اضطراب و تحریک پذیری می شود. همچنین سطح سرتونین بر خلق و خو تأثیر می گذارد. سرتونین یک ماده شیمیایی در مغز است که بر روحیه، احساسات و افکار فرد تاثیر می گذارد.

 

علایم سندروم پیش از قاعدگی چگونه اتفاق می افتند؟

چرخه ی تخمدان و قاعدگی در زنان 28 روز طول می کشد. در روز چهاردهم این چرخه تخمک گذاری اتفاق می افتد و بعد از آن در صورت عدم لقاح تخمک، کم کم مقدار هورمون های جنسی پایین می آید.

در این مدت سندروم پیش از قاعدگی اتفاق می افتد و در روز بیست و هشتم قاعدگی رخ می دهد. علایم PMS  ممکن است تا پس از قاعدگی نیز ادامه پیدا کنند.

برای بیشتر زنان علایم سندروم پیش از قاعدگی خفیف یا متوسط است که معمولا عملکرد روزانه آن ها را مختل نمی کند. اما برای 20 درصد از زنان این علایم متوسط رو به بالا است که ممکن است در برخی از عملکردهای آنان اختلال ایجاد کند.  برای سه تا هشت درصد از زنان این علایم به طوری شدید است که عملکرد روزانه فرد را مختل می کند.

 

علایم PMS چه چیزهایی هستند؟

اگر تازه می خواهید در مورد سندروم پیش از قاعده بیشتر بدانید یا می خواهید اطلاعاتی برای درک کردن بهتر پارتنرتان کسب کنید، بهتر است بدانید این سندروم به طور عمده ممکن است چه علایمی داشته باشد.

  1. درد شکم

داشتن درد و نفخ در ناحیه ی شکم در دوران پیش از قاعدگی یا خود قاعدگی یکی از علایم بسیار رایج است.

سندروم پیش از قاعدگی

  1. سینه های دردناک

ممکن است با خواندن این مورد تعجب کرده باشید اما یکی از علایم دوران PMS  درد در سینه ها و نوک سینه است.

  1. آکنه و جوش

معمولا اکثر زنان با این مشکل درگیر هستند. برای سلامت پوست تمام مدت مراقبت های لازم را انجام می دهند اما با یک چرخه ی قاعدگی دوباره سر و کله ی جوش و آکنه در صورت آنان پیدا می شود.

در اینجا بعضی از محصولات وجود دارند که می توانند این علایم را تخفیف دهند و اثر آن را قطع کنند یا کاهش دهند. ما به شما توصیه می کنیم دسته بندی محصولات مراقبت از پوست را در سایت رنگدونه چک کنید تا بتوانید با توجه به شرایط و نوع پوست خود، محصول مناسبی را برای رفع جوش و آکنه انتخاب نمایید.

  1. هوس های غذایی و مخصوصا هوس شیرینی ها

اگر تا الان فکر می کردید هوس های غذایی زنان فقط در دوران حاملگی اتفاق می افتد اشتباه فکر کرده اید. در دوران پیش از قاعدگی و حتی هنگام قاعدگی، هوس های غذایی تشدید می شود و فرد ممکن است برای بعضی از غذا، تنقلات و شیرینی ها اشتیاق و میل بیشتری داشته باشد.

  1. یبوست و اسهال

اگر چه این دو مورد نقطه مخالف یکدیگر هستند اما در دوران سندروم پیش از قاعدگی امکان وقوع هر دو وجود دارد. اگر چه این دو به طور همزمان رخ نمی دهند اما ممکن است هر فرد در زندگی یکی از آن ها یا هر دوی آن ها را در دوران پیش از قاعدگی و قاعدگی تجربه کند.

  1. سر درد

یکی از علایم دردناک سندروم پیش از قاعدگی سر درد های وحشتناکی است که سراغ زنان می آید که معمولا با گذشت این دوره این سر دردها نیز تمام می شوند.

 

  1. حساسیت به نور یا صدا

ممکن است بعضی از زنان در دوران سندروم پیش از قاعدگی، علایمی مانند میگرن را نشان دهند. اغلب افراد در هنگام حساسیت به نور و صدا اول به میگرن شک می کنند و کمتر کسی علت آن را به PMS ربط می دهد اما در واقع این مورد نیز یکی از علایم این سندروم است.

  1. خستگی

در دوران PMS سطح هورمون های جنسی به شدت متغییر است و به دلیل همین مساله سطح انرژی فرد افت می کند و علایمی شبیه به خستگی و خواب آلودگی را نشان می دهد.

  1. تحریک پذیری

ممکن است بارها فردی را دیده باشید که در روزهای عادی مشکلی با بعضی رفتارها و شوخی ها ندارد اما در دوران سندروم پیش از قاعدگی نسبت به آن ها حساس است و تحریک می شود. در این دوران آستانه تحمل فرد پایین می آید و بیشتر تحریک پذیر است.

یک نکته مهم: اگر با زنی در ارتباط بودید، در هنگام عصبانیت او از جمله ی باز پریودی استفاده نکنید.

اگر چه فرد در این دوران تحریک پذیر است اما هر آدمی در حالت عادی زندگی عصبی می شود و این یک امر طبیعی است.

  1. تغییر در الگوی خواب

بی خوابی یا خوابیدن بیش از حد یکی از علایم این دوران است. ممکن است کسی که سحر خیز بوده دیرتر بیدار شود یا اینکه در الگوی کلی خواب او تغییراتی ایجاد گردد.

  1. اضطراب

زنان در این دوره بیشتر مضطرب هستند و دلشوره دارند، به علت پایین آمدن سطح تحمل، فرد زودتر مضطرب می شود و دچار استرس می گردد.

  1. طغیان های عاطفی

عاطفی شدن بیش از حد، گریه کردن، دلسرد شدن های عاطفی و دیگر موارد مربوط یکی از علایم سندروم پیش از قاعدگی هستند. در این دوره ممکن است فرد جرات ابراز عاطفی بیشتری داشته باشد یا اینکه نقطه ی برعکس آن را نشان دهد.

  1. غمگینی

دلگیر بودن و غمگینی یکی دیگر از علایم سندروم پیش از قاعدگی است. زن در این دوران حالتی شبیه به دلگیری عصر جمعه را دارد و تمایل او به گریه کردن و غمگین بودن بیشتر است.

  1. افسردگی

افسردگی از دیگر علایم سندروم پیش از قاعدگی است که می تواند به شکل های مختلف بروز پیدا کند.

سندروم پیش از قاعدگی

 

در صورت وجود چه فاکتورهایی سندروم پیش از قاعدگی خطرناک است؟

سندروم پیش از قاعدگی به طور معمول در برهه هایی از زندگی بانوان اتفاق می افتد. اما در صورت وجود برخی از عوامل دیگر، این سندروم به یک عامل خطر و ریسک تبدیل می شود. این عوامل عبارتند از:

  • سابقه ی افسردگی یا اختلالات قطبی

سندروم پیش از قاعدگی برای کسانی که دچار افسردگی هستند خطرناک است، زیرا می تواند علایم آن ها را تشدید کند.

همچنین برای افرادی که دچار افسردگی پس از زایمان یا بیماری دو قطبی هستند نیز PMS ممکن است شرایط بدی را به وجود بیاورد. توجه به این نکته ضروری است که افراد دو قطبی دوره های شیدایی و افسردگی دارند. طبیعتا اگر فرد در دوره ی افسردگی باشد، عوارض سندروم پیش از قاعدگی برای او بسیار بیشتر خواهد بود.

  • خشونت خانگی

در دوره ی PMS تغییرات خلقی و رفتاری فرد زندگی او را تحت تاثیر قرار می دهد. قرار داشتن در معرض خشونت خانگی و سندروم پیش از قاعدگی ممکن است حالت هایی بسیار ناخوشایند را به بار بیاورد که برای فرد عواقب روانی یا جسمی جدی داشته باشد.

  • اعتیاد به مواد مخدر

سوء مصرف مواد، باعث ایجاد تغییرات خلقی در فرد و عدم ثبات در شخصیت وی می شود. در اصطلاح فرد دمدمی مزاج می شود. سندروم پیش از قاعدگی این رفتارها را تشدید می کند و برای فرد زیان بار است.

  • سابقه خانوادگی افسردگی

کسانی که سابقه ی خانوداگی برای افسردگی دارند، بیشتر در دوران PMS  ضربه می بینند. زیرا افسردگی در نسخه ای از ژن های آنان وجود دارد و در صورت وجود شرایط بروز پیدا می کند.

 

از دیگر عوامل تاثیر گذار می توان به اختلال اضطراب اجتماعی، افسردگی فصلی و افسردگی اساسی اشاره کرد.

سندروم پیش از قاعدگی

 

 

چه زمانی مراجعه به دکتر ضروری است؟

اگر این دردها زندگی روزمره شما را مختل می کنند یا بعد از چند روز برطرف نشدند، به پزشک مراجعه نمایید. گاهی با تجویز داروهای خاص علایم این دوران تا حدودی تعدیل می شود.

پزشک همچنین برخی دیگر از علت ها مانند کم خونی، مشکلات تیروئید، سندروم روده تحریک پذیر و غیره را نیز مورد بررسی قرار می دهد..

سوال پرسیدن در مورد سابقه افسردگی شخص یا افسردگی خانوادگی به این دلیل است که پزشک مطمئن شود این علایم به خاطر PMS  است یا ممکن است علل دیگری نیز داشته باشد.

در برخی موارد دیگر مانند بارداری و کم کاری تیروئید نیز علایمی شبیه به سندروم پیش از قاعدگی بروز می کند.

در افراد سالم، سندروم پیش از قاعدگی معمولا هر ماه در یک زمان خاص اتفاق می افتد. این نکته به شما در تشخیص این علایم و جدا کردن آن از علایم سایر بیماری ها کمک می کند.

چگونه می توان علایم  PMS را کاهش داد؟

اگر چه نمی توان کاملا علایم سندروم پیش از قاعدگی را از بین برد اما برخی راهکارها برای کاهش این علایم وجود دارد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:

  • از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید. مصرف زیاد سبزیجات و میوه ها در این دوران مفید است. همچنین مقادیر مصرف مواد قندی، کافئین و الکل را کاهش دهید.
  • برای کاهش نفخ شکم نوشیدن مایعات را افزایش دهید.
  • از مکمل هایی مانند اسید فولیک و ویتامین های گروه B مانند 56 استفاده کنید.
  • استفاده از منیزیم های کلسیم و منیزیم برای رفع گرفتگی عضلات مفید است.
  • مصرف ویتامین D علایم خستگی را کاهش می دهد.
  • از استرس دوری کنید و تا حد امکان به پیاده روی بروید یا مطالعه کنید.سندروم پیش از قاعدگی

 

علایم شدید سندروم پیش از قاعدگی در چه دسته بندی هایی قرار می گیرد؟

حدود سه الی هشت درصد از زنان علایم شدید را تجربه می کنند. این علایم زندگی روزمره آنان را مختل می کند و در دسته بندی جدید DSM5 در طبقه ی اختلالات روانی قرار می گیرد.

کلام آخر

ممکن است این علایم در همه ی افراد وجود نداشته باشند، اما بهتر است در مورد ان اطلاعات کافی داشته باشید و برای مواجه به آن آماده باشید.

همچنین یک سری اپلیکیشن و برنامه هایی نیز وجود دارند که به شما روزهای پیش از قاعدگی را یادآوری می کنند و توصیه هایی برای سپری کردن دوره ی سندروم پیش از قاعدگی دارند.منبع این مقاله سایت healthline است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 رای ها
امتیاز
اشتراک
اطلاع از
guest
امتیاز
لطفا به محصول امتیاز بدهید
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده تمامی دیدگاه ها