اگزما یک بیماری پوستی غیر مسری است که باعث قرمزی و التهاب پوست میشود. در صورت خراشیدن ممکن است خارش و خونریزی داشته باشد. علل اگزما متنوع است: استعداد ژنتیکی، سیستم ایمنی بیش از حد واکنشپذیر، شرایط آب و هوایی شدید و مواد شیمیایی خشن میتوانند باعث تشدید اگزما شوند.
محرکهای خاص نیز میتوانند باعث تشدید اگزما شوند. از جمله رایجترین این محرکها میتواند پارچههای خشن، مانند پشم، دمای شدید، صابون و مواد شوینده، تماس با حیوانات خاص و همچنین عفونتهای تنفسی یا سرماخوردگی باشد.
اجتناب از این محرکها و دانستن نحوه درمان و علائم اگزما، مرطوب نگه داشتن پوست و تسکین خارش، برای کمک به درمان این عارضه ضروری است. از جمله راهکارهای مقابله با اگزما درمان خانگی اگزما است که 7 راهکار خانگی درمان این عارضه پوستی را پس از معرفی اگزما و علل ابتلا به آن، بررسی خواهیم کرد.
اگزما چیست؟
اگزما التهاب پوست (درماتیت) است که باعث خارش و پیدایش ضایعات پوستی به صورت لکههای قرمز رنگ و گاهی تاولی میشود. این یک بیماری پوستی بسیار شایع است که در هر سنی ممکن است رخ دهد. اشکال اصلی اگزما اگزمای آتوپیک و اگزامای تماسی است که عمدتاً نوزادان و کودکان را درگیر میکند.
علل ایجاد اگزما
اگزمای آتوپیک (درماتیت آتوپیک)
در مورد اگزمای آتوپیک (درماتیت آتوپیک)، سیستم ایمنی ضعیف شده و پوست دیگر به عنوان یک مانع طبیعی عمل نمیکند. علاوه بر این، وراثت ژنتیکی و برخی محرکهای آلرژیک در محیط میتواند از این آسیب شناسی حمایت کند. درماتیت آتوپیک اغلب با آلرژی های غذایی، هیستامینوز، رینیت آلرژیک یا حملات آسم همراه است. سپس باید دریابید که فرد یا کودک به کدام عنصر محیط حساسیت دارد و او را از آن دور نگه داشت.
درماتیت تماسی
در مورد درماتیت تماسی که اگزمای تماسی نیز نام دارد، علائم زمانی رخ میدهد که فرد مادهای را لمس کند که پوست او را تحریک میکند یا باعث واکنش آلرژیک میشود. به عنوان مثال میتوان به مواد شوینده و مواد سفید کننده، لاتکس، محصولات مراقبت از پوست، صابونها، جواهرات، نیکل، گیاهان سمی مانند پیچک، عطرها یا حلالها و حتی دود تنباکو اشاره کرد.
اگزمای دیسیدروتیک
عمدتاً پاها و دستها را درگیر میکند. این نوع اگزما میتواند ناشی از آلرژی قرار گرفتن در معرض موادی مانند کبالت، نیکل یا حتی استرس باشد.
اگزمای دست معمولا در اثر تماس با مواد شیمیایی به خصوص مواد شیمیایی شستوشو ایجاد میشود. به خصوص افرادی که در مشاغلی کار میکنند که آنها را در معرض عوامل تحریک کننده قرار میدهد، بیشتر در معرض ابتلا به این نوع اگزما هستند.
نورودرماتیت
نورودرماتیت بیشتر در افرادی دیده میشود که دارای انواع دیگر اگزما یا پسوریازیس هستند. البته پزشکان دقیقاً مطمئن نیستند که چه چیزی باعث آن میشود، اگرچه استرس میتواند از جمله عوامل این عارضه باشد.
اگزمای نومولار
اگزمای نومولار معمولا در اثر حسایت به نیش حشرات، واکنش آلرژیک به فلزات یا حتی مواد شیمیایی، پدیدار میشود. پوست بسیار خشک نیز منجر به اگزمای نومولار میشود. اگر فردی قبلاً به نوع دیگری از اگزما مبتلا شده باشد احتمال بیشتری دارد که به اگزمای نومولار مبتلا شود.
مهمترین علائم اگزما
- هر نوع اگزما علل و علائم خود را دارد، اما شایعترین آنها عبارت است از:
- پوست خشک و پوسته پوسته شده
- سرخی
- خارش که می تواند شدید باشد.
- علائم دیگر ممکن است بسته به نوع اگزما ظاهر شوند مانند برجستگی، تاول، تراوش، ضخیم شدن پوست، ترک، خونریزی، لکههای سکهای شکل (اگزما نومولار) یا پاهای سنگین و متورم، رگهای واریسی و زخمهای روی پوست.
این علائم اگزما ممکن است برای برخی افراد ترسناک به نظر برسد، اما این بیماری پوستی مسری نیست.
روش درمان خانگی اگزما
1. آلوئه ورا برای ضدعفونی و التیام بخشیدن به پوست
آب آلوئه ورا از برگهای گیاه آلوئه ورا گرفته میشود. ژل این گیاه قرنها است که برای درمان طیف وسیعی از بیماریها استفاده میشود. یکی از کاربردهای رایج آن درمان خانگی اگزما است. تحقیقات محققان نشان میدهد که این ژل دارای خواص زیر است: ضد باکتری، ضد میکروبی، تحریک کننده سیستم ایمنی و التیام بخش.
اثرات ضد باکتریایی و ضد میکروبی این گیاه میتواند از عفونتهای پوستی جلوگیری کند، عفونتهایی که در صورت داشتن پوست خشک و ترکخورده بیشتر اتفاق میافتند. خواص درمانی آلوئه ورا میتواند پوست ترک خورده را تسکین دهد و باعث بهبودی آن شود.
2. سرکه سیب برای متعادل کردن PH پوست
سرکه سیب یک درمان خانگی اگزما محبوب برای بسیاری از بیماریها از جمله اختلالات پوستی است. تحقیقات نشان میدهد سرکه سیب میتواند به درمان اگزما کمک کند. سرکه سیب سطح اسیدیته پوست را متعادل میکند و با باکتریها مبارزه میکند. با این حال، افراد مبتلا به اگزما ممکن است نسبت به سایرین پوست اسیدی کمتری داشته باشند، بنابراین قدرت دفاعی این غشای مخاطی ضعیف میشود.
بنابراین استفاده از سرکه سیب روی پوست میتواند به جلوگیری از عفونی شدن پوست ترک خورده کمک کند. همیشه سرکه سیب را قبل از مالیدن روی پوست رقیق کنید. سرکه رقیق نشده ممکن است باعث سوختگی شیمیایی یا آسیبهای دیگر شود.
برای استفاده از سرکه سیب 1 فنجان آب گرم و 1 قاشق غذاخوری سرکه را با هم مخلوط کنید. محلول را روی پنبه یا گاز بمالید. پانسمان را با یک پارچه نخی تمیز بپوشانید. بگذارید پنبه به مدت 3 ساعت روی آن ناحیه بماند. برای گرفتن حمام سرکه سیب 2 فنجان سرکه سیب را به یک حمام گرم اضافه کنید. 15 تا 20 دقیقه حمام کنید. بدن را کاملاً بشویید. چند دقیقه پس از خروج از حمام بدن هیدراته میشود.
3. روغنهای گیاهی (آفتابگردان، نارگیل، سیاهدانه، پامچال شب) برای مرطوب کردن پوست
این روغنها حاوی اسیدهای چرب سالم هستند که میتوانند رطوبت پوست را افزایش دهند و به افراد مبتلا به پوست خشک و اگزما کمک کند. علاوه بر این، آنها ممکن است با کمک به مبارزه با التهاب و بهبود سلامت سد پوستی از پوست محافظت کنند.
روغن آفتابگردان از لایه بیرونی پوست محافظت کرده که به جلوگیری از ورود باکتریها به زیر پوست کمک میکند. روغن آفتابگردان همچنین پوست را مرطوب میکند و میتواند خارش و التهاب پوست را تسکین دهد. این درمان خانگی اگزما را میتوان به صورت رقیق نشده و به طور مستقیم روی پوست(ترجیحاً بعد از حمام در حالی که پوست هنوز مرطوب است) استفاده کرد.
نتایج نشان میدهد که استفاده از روغن نارگیل به مدت 8 هفته علائم اگزما را بهتر از روغن معدنی بهبود میبخشد. از روغن نارگیل بکر فشرده سرد استفاده کنید. افرادی که به نارگیل حساسیت دارند نباید از روغن نارگیل استفاده کنند.
زیره سیاه به طور گستردهای برای درمان بیماریهای مختلف استفاده میشود. روغن زیره سیاه به طور قابل توجهی شرایط پوستی همراه با علائم خارش، مانند درماتیت آتوپیک یا اگزما را تسکین میدهد. یک مطالعه نشان داده است که ترکیب آن، اسید لوریک، مکانیسم اثری بر اگزما دارد.
4. بلغور جو دوسر برای کاهش خارش اگزما
بلغور جو دوسر از جوی تهیه میشود که آسیاب شده و جوشانده شده است تا خواص درمانی آن استخراج شود. مطالعات نشان میدهد لوسیون بلغور جو دوسر کلوئیدی دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است که منجر به بهبود خشکی و زبری پوست و خارش میشود.
بلغور جو دوسر به شکل کرم یا پودر موجود است. بلغور جو دوسر را به یک حمام گرم اضافه کنید و بدن خود را به مدت 15 دقیقه در آن خیس کنید. به عنوان کرم، مستقیماً روی پوست بمالید.
5. عسل برای جلوگیری از عفونت و تسریع در بهبودی
یک شیشه عسل در کنار یک قاشق عسل چوبی. در اطراف شیشه چندین گل سفید و آبی وجود دارد.عسل یک عامل ضد باکتری و ضد التهاب طبیعی است که قرن هاست برای التیام زخم ها استفاده می شود.
یافتههای یک بررسی تأیید میکند که عسل میتواند به بهبود زخمها و تقویت عملکرد سیستم ایمنی کمک کند، به این معنی که میتواند در مبارزه با عفونتها موثر باشد. عسل که مستقیماً روی اگزما اعمال میشود، ممکن است به جلوگیری از عفونتها کمک کند و در عین حال پوست را مرطوب کرده و بهبود اگزما را تسریع میبخشد. تنها کافی است کمی عسل به ناحیه تحت درمان بمالید.
6. اسانس درخت چای، ضد التهاب و ضد باکتری
روغن درخت چای یکی از راهکارهای درمان خانگی اگزما برای رفع مشکلات پوستی از جمله اگزما بسیار محبوب است. یک بررسی در سال 2013 خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی و درمانی این روغن را شناسایی کرد. در واقع میتواند به رفع خشکی و خارش پوست و جلوگیری از عفونت کمک کند. 2 قطره روغن درخت چای را با یک روغن خنثی (بادام، آفتابگردان و غیره) مخلوط کنید سپس محلول را روی پوست بمالید.
7. چای گیاهی بیدمشک
بیدمشک یک گیاه ضدعفونی کننده عالی برای پوست است، همچنین بر روی کبد و پانکراس اثر مقوی دارد. در چای گیاهی (جوشانده)، 1 قاشق چایخوری ریشه له شده بیدمشک را برای 4/1 لیتر آب برنامه ریزی کنید. 5 دقیقه بجوشانید و 10 دقیقه دم کنید. میتوانید 3 تا 4 فنجان در روز به مدت 20 روز بنوشید. در صورت لزوم میتوانید آن را تکرار کنید. در دوران بارداری و شیردهی باید از مصرف این دمنوش گیاهی خودداری شود. چای گیاهی بیدمشک میتواند به هیدراته شدن بدن و بهبود اگزما کمک کند.
سخن آخر
درمان خانگی اگزما میتوانند پوست خشک و خارشدار مرتبط با این اختلال پوستی را بهاندازه درمانهای معمولی تسکین دهند. بنابراین افرادی که از اگزما رنج میبرند میتوانند از کرمها، روغنها، محصولات طبیعی استفاده کنند و رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی را برای مدیریت یا پیشگیری از تشدید اگزما انتخاب کنند.
برخی از گیاهان و مواد طبیعی میتوانند پوست خشک و ترک خورده را مرطوب و التیام بخشند. آنها همچنین میتوانند با التهاب و باکتریهای مضر مبارزه کنند تا به کاهش تحریک و جلوگیری از عفونت کمک کنند.